Loading...

In de pers

Home / In de pers

In de pers

Lees hieronder nieuwsberichten gerelateerd aan het parkeerbeleid in Lelystad.

Onderzoek toont noodzaak gratis parkeren Lelystad aan

 Over enkele dagen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Een belangrijk thema bij de verkiezingen is het parkeerbeleid in Lelystad. Gratis Parkeren Lelystad komt nu met resultaten van een onderzoek waarin de noodzaak van een vorm van gratis parkeren wordt aangetoond.

 “Het onderzoek is niet door ons uitgevoerd, maar door het gerenommeerd bureau Strabo. Aan de hand van bezoekersonderzoek en werkelijke omzetgegevens hebben zij 34 winkelcentra onderzocht in de periode 2015 tot en met 2017. Werkelijke data dus.”, aldus Gratis Parkeren Lelystad.

Fors meer omzet

Het onderzoek geeft een aantal interessante feiten weer. Als er sprake is van gratis parkeren leidt dit tot 14% extra autobezoek en daarmee tot 20% extra omzet.

“Het stadshart heeft nog altijd te maken met grote leegstand. Dit onderzoek toont aan dat met gratis parkeren de omzet fors zal toenemen. Een ander parkeerbeleid zal ervoor zorgen dat de huidige winkeliers kunnen blijven voortbestaan en het ook voor nieuwe winkeliers aantrekkelijk zal worden.” aldus initiatiefnemers van Gratis Parkeren Lelystad.

 

Rol van automobilist

De rol van bezoekers die met de auto komen wordt vaak onderschat. Het onderzoek laat zien bezoekers met de auto 2,0 tot 2,6 keer meer besteden dan overige bezoekers (lopend en fietsend). Dit zorgt ervoor dat 60% van de omzet afkomstig is van bezoekers die met de auto komen.

Opmerkelijk

Politieke partijen in Lelystad zijn verdeeld over de effecten van een vorm van gratis parkeren. De conclusies van het onderzoek zullen hard aankomen bij VVD en InwonersPartij. Beide partijen willen geen verandering in het parkeerbeleid. Recent zei Luc Baaten, lijsttrekker van InwonersPartij, hierover in een uitzending van Omroep Flevoland: “Als we kijken naar de parkeertarieven dan hangt daar het koopgedrag niet vanaf. Gratis parkeren levert geen extra omzet op.”

Petitie Gratis Parkeren Lelystad bereikt mijlpaal van 5.000 ondertekeningen

 

Deze week werd de grens van 5.000 handtekeningen op de petitie van Gratis Parkeren Lelystad bereikt. Een serieus aantal dat aantoont dat de Lelystedelingen graag betaald parkeren willen inwisselen voor een levendig stadshart.

 

De petitie is een initiatief van een aantal winkeliers in het Stadshart. “Dat het onderwerp leeft onder de inwoners wisten wij, maar zoveel reacties in een korte tijd heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Veel mensen hebben de moeite genomen om de petitie te ondertekenen, er moet nu echt iets gebeuren!”, aldus één van de initiatiefnemers.

 

Gratis Parkeren Lelystad hoopt dat de gemeente nu eindelijk kleur zal bekennen en met een reactie zal komen. “We hopen dat de gemeente ondernemers een hart onder de riem wil steken door het parkeerbeleid aan te pakken. Laten we beginnen met de eerste twee uur gratis parkeren!”

 

De politieke partijen PVV en CDA zijn inmiddels voor gratis parkeren. “Inwoners van Lelystad mijden het Stadshart vanwege betaald parkeren, waardoor lokale ondernemers het hoofd nauwelijks boven water houden. Als er geen verandering komt is er straks geen stadshart meer.”, aldus Ashwin van Stormbroek, lijsttrekker van PVV Lelystad.

PVV Lelystad ondersteunt petitie Gratis Parkeren Lelystad

Politieke partij PVV Lelystad staat achter de petitie van Gratis Parkeren Lelystad om het parkeerbeleid van het Stadshart aan de kaak te stellen.

“Het parkeerbeleid is al jaren een doorn in het oog van ondernemers en inwoners. Inwoners van Lelystad mijden het Stadshart vanwege betaald parkeren, waardoor lokale ondernemers het hoofd nauwelijks boven water houden. Als er geen verandering komt is er straks geen stadshart meer.”, aldus Ashwin van Stormbroek, lijsttrekker van PVV Lelystad.

De PVV is blij met het lokale initiatief van de ondernemers, het toont grote betrokkenheid. Meer dan 75% van de winkeliers ondersteunt actief de petitie. Dat ondernemers echt iets willen maken van het Stadshart blijkt ook uit de oprichting van het Ondernemersfonds. Dit fonds, met geld van de ondernemers, is een eerste stap in het verbeteren van de kwaliteit van het Stadshart. Deze initiatieven kunnen alleen succesvol zijn als het parkeerbeleid op de schop gaat. Het huidige parkeerbeleid ontmoedigt bezoekers om naar het Stadshart te komen en langer te verblijven.

Het parkeerbeleid is een belangrijk thema in het verkiezingsprogramma van de PVV. Het doel is om het Stadshart weer aantrekkelijk te maken voor inwoners en daarmee de levendigheid terug te brengen. “Het centrum zou het hart van de stad moeten zijn, dit is helaas nu niet het geval.”

Met ons verkiezingsprogramma laten wij zien dat wij een partij zijn voor alle Lelystedelingen, zowel ondernemers als inwoners. VVD gooide eerder al de deur dicht richting de ondernemers door aan te geven dat betaald parkeren moet blijven. Lijsttrekker Sparreboom van VVD zei eerder: “Vernieuwing van het centrum moet het stadshart zo aantrekkelijk maken, dat betaald parkeren kan blijven. In Amsterdam zijn mensen ook bereid om 25 euro te betalen voor betaald parkeren.”

Gratis Parkeren Lelystad blij met Ondernemersfonds

Afgelopen maandag heeft een meerderheid van de ondernemers in het Stadshart gestemd vóór het Ondernemersfonds. Dit Ondernemersfonds heeft tot doel om het Stadshart te promoten en evenementen in het Stadshart te organiseren. Het initiatief Gratis Parkeren Lelystad is blij met deze stap.

 

“Het organiseren van evenementen in het Stadshart zal bijdragen aan de levendigheid van het Stadshart. Ondanks het feit dat het water tot aan de lippen staat bij veel ondernemers zijn zij toch bereid om een maandelijkse bijdrage te leveren aan het Ondernemersfonds. Dit laat de grote betrokkenheid bij het Stadshart zien”,  aldus Gratis Parkeren Lelystad.

 

Deze betrokkenheid is ook de te zien bij het initiatief van Gratis Parkeren Lelystad. Meer dan 75% van de winkeliers ondersteunt het initiatief. Gratis Parkeren Lelystad laat dan ook weten uit te kijken naar de reactie van de gemeente. “Het Ondernemersfonds is een eerste stap in het verbeteren van de kwaliteit van het Stadshart. Deze, en andere initiatieven, kunnen alleen succesvol zijn als het parkeerbeleid op de schop gaat. Het huidige parkeerbeleid ontmoedigt bezoekers om naar het Stadshart te komen en langer te verblijven. Helaas geeft de gemeente nog altijd niet thuis en houdt het vast aan het betaald parkeren.”

Inmiddels hebben meer dan 3.200 mensen de petitie via www.gratisparkerenlelystad.nl ondertekend.

Al meer dan 2500 mensen ondertekenen de petitie ‘Gratis Parkeren Lelystad’

Lelystad, 15-2-2018 – De petitie die vrijdag in het leven is geroepen via www.gratisparkerenlelystad.nl is al door meer dan 2500 mensen ondertekend.

Afgelopen vrijdag is de actie ‘Ik kies voor gratis parkeren in het Stadshart’ van start gegaan door het uitdelen van posters en flyers aan winkeliers. Dat het een belangrijk thema voor winkeliers is blijkt wel uit het groot aantal deelnemende winkeliers. “Omdat het zo’n belangrijk thema is doen veel winkeliers mee. Enkele winkeliers mogen eigenlijk niet deelnemen aan acties die niet afkomstig zijn van het hoofdkantoor. Toch doen ze mee, bijvoorbeeld door geen poster op te hangen maar wel flyers uit te delen.”

Nu of nooit

De ondernemers uit het Stadshart slaan nu de handen ineen om zich hard te maken voor gratis parkeren. “Het is nu of nooit” aldus de ondernemers. “Door de kracht van de wijkcentra gecombineerd met het gratis parkeren daar is er sprake van een aanzienlijk concurrentienadeel voor het Stadshart. We hebben al veel winkeliers zien vertrekken of failliet zien gaan. Als het parkeerbeleid niet veranderd sterft het Stadshart verder uit. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?!”

Onverwacht

Gratis Parkeren Lelystad geeft aan overspoeld te zijn met reacties. “Zowel winkeliers als inwoners laten weten de actie toe te juichen en ons te willen steunen.” Dat de actie leeft blijkt wel uit het aantal handtekeningen dat in korte tijd al binnen is gekomen. Na drie dagen stond de teller al op meer dan 2500 handtekeningen. “Dat veel mensen het Stadshart een warm hart toedragen en geloven in ander parkeerbeleid wisten we, maar zoveel reacties in korte tijd is fantastisch. Wij hopen dat nog meer mensen onze actie steunen zodat er echt iets gaat veranderen!”

 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/156912/lelystad-al-meer-dan-2500-handtekeningen-voor-gratis-parkeren 

Gratis Parkeren Lelystad reageert op Wethouder Sparreboom

Afgelopen maandag (12 februari) heeft wethouder Sparreboom via Omroep Flevoland gereageerd op de petitie die ondernemers zijn gestart. Janneke Sparreboom laat hierin weten geen voorstander te zijn van gratis parkeren in het stadshart. Vernieuwing van het centrum moet het stadshart zo aantrekkelijk maken dat betaald parkeren kan blijven, aldus de wethouder.

Gratis Parkeren Lelystad laat weten teleurgesteld te zijn in de reactie. “We kennen het beleid van de wethouder en verrast zijn we dan ook niet. Zelfs met deze noodoproep blijft de wethouder stoïcijns het parkeerbeleid verdedigen.”

In haar reactie verwijst de wethouder opmerkelijk genoeg naar het rapport Tankink. In dit rapport is één van de aanbevelingen om het parkeerbeleid drastisch te wijzigen. “In het rapport Tankink wordt het wijzigen van het parkeerbeleid als één van de maatregelen genoemd om de levendigheid in het Stadshart terug te brengen. Nu, drie jaar later, is er nog altijd sprake van betaald parkeren en zijn de tarieven in deze jaren zelfs verhoogd”, aldus Gratis Parkeren Lelystad.

Momenteel maakt de wethouder zich sterk voor haar plannen om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken door een herinrichting van een aantal gebieden in het Stadshart. Plannen die ook de winkeliers toejuichen. “We zijn blij dat er iets gebeurd aan de uitstraling van het Stadshart. Echter, de kern van een levendig stadshart is de aanwezigheid van voldoende winkels, horeca en andere uitgaansgelegenheden. Met het huidige parkeerbeleid zijn er onvoldoende bezoekers en zullen er nog meer winkeliers uit het Stadshart vertrekken.”

De wethouder lijkt de noodkreet van de winkeliers niet te horen en is van mening dat “de winkeliers nog even ‘de tijd’ moeten hebben en moeten wachten op de nieuwe plannen voor het Stadshart.” Tijd die de winkeliers in het Stadshart niet meer hebben en het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat er nog meer winkeliers failliet gaan.

Sparreboom reageert op parkeerpetitie

Lelystad 12 februari 2018 – De wethouder over bijeenkomst vanavond over de plannen voor het centrum . ‘Vernieuwing van het centrum moet het stadshart zo aantrekkelijk maken, dat betaald parkeren kan blijven.’ Zo reageert wethouder Janneke Sparreboom op het initiatief van ondernemers om gratis parkeren in te voeren.

De winkeliers vrezen dat het centrum leegloopt en zijn een petitie begonnen.

Vanaf minuut 2.40:

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/156737/lelystad-sparreboom-reageert-op-parkeerpetitie

Winkeliers in actie voor gratis parkeren stadshart

Lelystad 11 februari 2018 – De winkeliers luiden de noodklok

Een groep ondernemers uit het stadshart van Lelystad hoopt met een petitie de gemeente zo ver te krijgen dat er gratis parkeren wordt ingevoerd. Via de website gratisparkerenlelystad.nl willen ze zo veel mogelijk handtekeningen ophalen om het betaald parkeren af te schaffen.

De ondernemers maken zich zorgen over het voortbestaan van het stadshart omdat veel winkelketens en ondernemers er vertrekken. Ook komen er nauwelijks nieuwe ondernemers bij, zeggen de winkeliers. Als één van de belangrijkste redenen noemen ze het gemeentebeleid rond betaald parkeren. Dat zou leiden tot een drastische daling van het aantal bezoekers in het stadshart.

Winkeliers luiden de noodklok
Het rapport ‘Lelystad: Op weg naar een levendig stadshart’ dat in 2015 is verschenen, heeft niet geleid tot een duidelijk andere aanpak door de gemeente, zeggen de winkeliers. Ze luiden daarom nu de noodklok: als het beleid niet wijzigt, sterft het stadshart uit.

Nadelen betaald parkeren op een rij
De ondernemers hebben een reeks argumenten tegen betaald parkeren:
– De bezoekersaantallen nemen er drastisch door af.
– Daardoor komt er steeds meer leegstand.
– Bezoekers verblijven steeds korter in het stadshart.
– Omliggende winkelcentra hebben al gratis parkeren.
– De horeca blijft nu weg uit het stadshart.
– Winkeliers kunnen niet meer investeren in het stadshart.

Ondernemers teleurgesteld over afblazen gratis parkeren

Ondernemers in Lelystad zijn teleurgesteld en boos dat er geen proef met gratis parkeren komt in het Stadshart. De gemeenteraad worstelde maanden met een voorstel, dat winkels in Lelystad aantrekkelijker moest maken voor klanten. Maar dinsdagavond belandde het plan definitief in de prullenbak.

De Stichting Ondernemers Stadshart Lelystad vindt het teleurstellend dat de raad helemaal niet meer over gratis parkeren wil spreken. Bestuurslid Debbie Rijnierse vreest dat daarmee ook het budget van 490.000 euro dat voor een parkeeroplossing was vrijgemaakt weer verdwenen is. En dat terwijl het betaald parkeren veel klanten ervan zou weerhouden om naar een winkel te gaan.

CDA Lelystad wil proef met gratis parkeren

Lelystad – Een proef met een vorm van gratis parkeren in het stadshart. Dat is één van de opvallendste speerpunten in het verkiezingsprogramma dat CDA Lelystad heeft gepubliceerd. Het programma draagt de titel ‘Beter voor Lelystad’.

Bron: https://www.flevopost.nl/nieuws/lelystad/524425/cda-lelystad-wil-proef-met-gratis-parkeren.html